Final Conference Schedule is now live!

Open Web Conf

Thu, Jul 23
Timezone: Asia/Kolkata (IST)
08:30

    Registration - 30 mins

09:00
10:00

    Welcome Talk by Naresh Jain - 15 mins

10:15

    Tea/Coffee Break - 15 mins

10:30
  • schedule  10:30 AM - 12:00 PM place Grand Ballroom star_halfRate

    The list of solidified ES6 has kept growing and we, on the client side, just get greener with envy. Many of these new features won’t be supported in a broad base of browsers for years to come, but there is hope for us nonetheless. While we don’t have the ease of flipping a command line flag, like node, to bask in the warm sunlight of ES6 sugar, we can build a system that gives us similar results.

    Using a combination of shims and transpilers, we can enjoy these new language features while still maintaining support for all of the browsers you’d need. I'll first explain some of the great new additions to the JavaScript programming language and example use cases with code that take advantage of ES6's elegance for client side development. I will go through the details of setting up a development environment with source maps for debugging the code that you wrote, rather than what is generated by a transpiler.

    After listening to this talk, I hope your jealousy will be soothed, and I know that your curiosity will be satisfied.

  • Added to My Schedule
    keyboard_arrow_down
    Shashi Gowda

    Shashi Gowda - What can you do with Virtual DOM on the server?

    schedule  10:30 - 11:15 AM place ESquire Hall star_halfRate
    Facebook's React pioneered the idea of the Virtual DOM - a clever trick which resulted in a framework that supports a declarative programming style, allows pleasant modularity, and surprising efficiency. This talk will explore the ability to represent a web application as the Virtual DOM on the server side. The Escher.jl Julia package is attempt to implement these ideas. Escher introduces two twists in the usual Virtual DOM story:
     
    1. Extend the Virtual DOM idea to HTML5 Custom Elements. In Escher, things like event listeners, entities that send messages over web sockets are custom elements. You can attach these to other elements to make them behave in interesting ways. Escher also comes out-of-the box with a rich library of pure functions that result in DOM nodes. These DOM nodes address various needs: Markdown, Vector Graphics (via Compose), Plots (via Gadfly), LaTeX, Layouts, Typography, Styles, Input Widgets, Clickable and Keyboard behaviors, even pages, tabs, menus, slideshows are all supported out-of-the box. This is done using Escher's custom elements (mostly the bits that support FRP) and the Polymer library (everything else, pretty much).  This library is entirely functional, and deals only with immutable values.
     
    2. Represent DOM on the server side: The Patchwork.jl package provides the ability to represent DOM on the server. It is essentially a mirror of a VDom node in virtual-dom - a pure JavaScript Virtual DOM library by Matt Esch. Escher sends the browser a JSON formatted Virtual DOM, and subsequently, sequences of patches sent as the UI needs to change.
     
    Escher works seamlessly with Reactive.jl - an FRP library derived from the Elm language's Signal library written for Julia. The result is a strangely beautiful pure Julia web programming experience which lets you do beautiful and bold visualizations of data, write interactive / explorable explanations, and teach better.
11:30
12:15

    Lunch - 75 mins

13:30
14:30
15:15

    Tea/Coffee Break - 15 mins

15:30
15:55
16:15

    Break - 15 mins

16:30
17:30

    Closing Talk - 30 mins

jQuery Conf 2015 Day 1

Fri, Jul 24
Timezone: Asia/Kolkata (IST)
08:30

    Registration - 30 mins

09:00
10:00

    Welcome Talk by Naresh Jain - 15 mins

10:15

    Tea/Coffee Break - 15 mins

10:30
11:00
12:30

    Lunch - 60 mins

13:30
14:15

    Hackathon Launch - 15 mins

14:45
15:10

    Tea/Coffee Break - 20 mins

15:30
16:30
17:15

    Networking/Dinner & Hackathon - 285 mins

jQuery Conf 2015 Day 2

Sat, Jul 25
Timezone: Asia/Kolkata (IST)
09:00
10:00

    Important Announcements by Naresh Jain - 15 mins

10:15

    Tea/Coffee Break - 15 mins

10:30
11:30
12:15

    Lunch - 75 mins

13:30
14:15

    Fishbowl - Future of JavaScript Frameworks - 45 mins

15:00

    Tea/Coffee Break - 30 mins

15:30
16:30

    Hackathon Demos - 60 mins

17:30

    Announce Hackathon Winners & Closing Talk - 30 mins